1.
italià
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Llengua. Literatura
Els primers testimonis escrits de l'italià daten del segle X, i el conreu literari de la llengua va començar al segle XII a la Toscana i, encara amb més força, al XIII a Sicília. En aquesta primera època s'utilitzaven en l'escriptura els diversos dialectes i, al nord del país, també l'occità i el [...]
|
2.
italià
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Indústria. Energia
[...]
|
3.
llop d'Itàlia
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la vida
[...]
|
4.
pardal d'Itàlia
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Ciències de la vida
[...]
|
5.
plana d'Itàlia
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Zoologia
[...]
|
6.
vermentino
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Agricultura. Ramaderia. Pesca
Cep originari d'Itàlia, conreat tradicionalment a la Ligúria i a Sardenya, sensible al vent i resistent a la secada. [...]
|
7.
pannacotta
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
Menja dolça en forma de flam, típica d'Itàlia, que s'elabora coent nata amb sucre, vainilla i gelatina o un altre espessidor. [...]
|
8.
grappa
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
Aiguardent de brisa, elaborat segons el mètode tradicional d'Itàlia. [...]
|
9.
xapata
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Alimentació. Gastronomia
Pa d'origen italià, de forma aplanada i rectangular, amb la crosta gruixuda i la molla fosca i molt alveolada, elaborat amb farina de blat, farina de sègol i farina o extracte de malt. [...]
|
10.
tondo
Font
Diccionaris terminològics del TERMCAT
Àrea temàtica
Arts
Element decoratiu, esculpit o pintat, de forma circular i generalment de tema religiós, típic del Renaixement italià. [...]
|